TOP termékek

Vásárlás előtti tudnivalók

Zehnder SEWT talajhőcserélő

A talajkollektor feladata a föld hőjének összegyűjtése, és alkalmazása a friss levegő hőmérsékletének emelésére (téli fagyvédelem), illetve nyári időszakban a friss levegő hőmérsékletének csökkentése. Az átmeneti időszakokban nincs szükség a talajkollektor használatára. A talaj hőmérséklete 150 cm mélységben az évszakok változását már csak igen kis mértékben követi, ezért egy hatalmas tömegű energiatárolóként is felfogható, amit a Nap energiája tölt fel májustól szeptemberig. Ez a "feltöltés" ingyenes, és viszonylag alacsony beruházással elérhető energiaforrást biztosít a téli hideg és a nyári meleg hetekben. Semmiképp sem összekeverendő a geotermikus hőszivattyúval! A műszaki megoldások az alábbiak:


Kétféle rendszert terjedt el, német betűszóval a LEWT rendszer, és a SEWT rendszer.

Talaj-folyadék rendszer, német szakszóval: Sole-Edwarmetauscher (SEWT)

A talajban  olcsó, kis keresztmetszetű (32-40mm) műanyag cső (jellemzően egyszerű KPE cső) van fektetve. A csőrendszer víz és etilén-glikol keverékkel van feltöltve, a folyadékot egy szivattyú keringteti, ha szükség van a talajhőre. A folyadék a gép előtt, a friss levegő ágba felszerelt hőcserélőbe jut, ahol átadja a hőjét a közvetlenül beszívott friss levegőnek, télen felmelegítve azt. A nyári időszakban a friss levegő lehűthető, kedvező esetben párátlanítható, ezáltal a nyári időszakban jelentős komfort növekedés érhető el. A keletkezett kondenzátum a hőcserélőből a csatornába vezethető.

A Zehnder Comfofond-L megoldása tartalmaz minden szükséges szerelvényt, egyetlen hőszigetelt dobozba építve, előszűrővel együtt. Nincs más feladat, csak a KPE csövek talajba fektetése-feltöltése-légtelenítése, majd a csövek csatlakoztatása a Comfofond-hoz. A szivattyú indítását a beállított paraméterek alapján a ComfoAir Q gép végzi el. A hőcserélő könnyedén takarítható, a keletkező kondenzvíz azonnal kivezetettt (nem gyűlhet össze), megjelenése nem vet fel higiéniai kérdéseket.

A rendszer nyáron hűt (és páramentesíthet), télen előfűt. Teljesítménye, páramentesító képessége függ a talaj jellemzőitől és az elhelyezett gyűjtőcső hosszától. 

 

Talaj-levegő rendszer, német szakszóval: Luft-Erdwarmetauscher (LEWT)

Ebben az esetben a friss levegőt a gépbe vezető légcsatornák a föld alatt vannak 150-200 cm mélységben. Egyes gyártók egy nagy átmérőjű, sima felületű csövet ajánlanak (pl. Rehau Awadukt), más gyártók több, kisebb átmérőjű csövet ajánlanak, rövidebb hosszban. A friss levegő egy légbeszívó tornyon keresztül lép be a légcsatornába, és a talajban áthaladva felveszi annak hőjét. A gépbe már egy felmelegedett (illetve nyáron lehűlt) levegő jut be. A légcsatonák anyaga szerteágazó, az ezüstözött, tokos csatlakozású polipropilén csöveken át a csíramentes belső bevonattal ellátott HDPE csövekig. A rendszerben keletkező kondenzvizet el kell vezetni. a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha a kondenvíz az épületbe folyik be, és ott a csatornába távozik. Ehhez megfelelő (2-4%) lejtést kell biztosítani a légcsatorna teljes hosszán át. Elképzelhető olyan telek, ahol ez nem valósítható meg, ebben az esetben egy külső akna is használható, és a kondenvíz az akna aljáról elszivárogtatható. E rendszerrel kapcsolatban a leggyakoribb kérdés a higiénia, ugyanis a cső belsejében ideálisak lennének a körülmények kórokozók elszaporodására, különösen ha a talajviszonyok változása miatt (ülepedés) a lejtás pár év után már nem tökéletes, és a csőben kondenzvíz ülepszik meg.  A baktériumokat vagy a cső anyagába ágyazott ezüst részecskék akadályozzák meg az elszaporodásban (Rehau Awadukt, lásd a bal oldali képen).

Kérdés, hogy valóban van-e értelme a higiénia oltárán áldozott jelentős többletkiadásnak, ha a talaj-folyadék rendszer (Comfofond) jelentősen egyszerűbb megoldás a problémára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Böngésszen webáruházunkban is: Comfofond-L 350 ECO talaj-folyadék hőcserélő, ComfoAir hővisszanyerővel