TOP termékek

Vásárlás előtti tudnivalók

Így működik a hővisszanyerős szellőztető

  • friss levegő = külső levegő
  • elszívott levegő = a vizes helyiségekből elszívott, párás, elhasznált levegő
  • bejuttatott levegő = a lakószobákba bejuttatott friss levegő
  • kidobott levegő = az a levegő, aminek hőtartalmát a gép már visszanyerte, az épületen kívülre kerül

Téli működés

Télen hideg friss levegő érkezik a lakásszellőztetőbe. A hőcserélőn átáramló levegő felmelegszik. Minél magasabb a hővisszanyerő hatásfoka, a gépből kilépő hőmérséklet annál inkább megközelíti azt a hőmérsékletet, amit a gép elszívott a vizes helyiségekből. A friss levegő tehát felmelegedve hagyja el a gépet, és jut onnan a szobákba. A vizes helyiségekből elszívott levegő lehűlve hagyja el az épületet (kidobott levegő).

A hideg levegő mindig száraz. Ha a száraz levegővel szellőztetjük a lakást, a lakás levgegője is száraz lesz. A hideg téli hónapokban a páratartalom kellemetlenül alacsony lesz. Az entalpia hőcserélős gépek képesek ezt a száraz levegőt nedvesíteni.

Téli működés erős fagyban

A vizes helyiségekből elszívott párás levegő a nagyon alacsony hőmérsékletű külső levegővel találkozva megfagyhat. (A találkozás nem szó szerint értendő, hiszen lemezes hőcserélőknél a két levegő között ott a hőcserélő lemeze). A fagyás elkerülése érdekében a komolyabb gépek a szálított levegő mennyiségét változtatják: az elszívott meleg levegő mennyiségét növelik, a frisslevegő mennyiségét csökkentik. Enyhe fagy esetén ez elegendő. Erősebb fagy esetén a hővisszanyerő teljesen megáll, és nincs szellőzés. Éppen ezért, magyar éghajlati körülmények esetén javasolt valamilyen előfűtő alkalmazása. Ez lehet villamos üzemű, gépbe épített előfűtő, vagy talajhőcserélő. Igen lényeges, hogy a villamos előfűtő teljesítményszabályozott legyen (Zehnder ComfoAir Q fagyvédő fűtőelem, lsd. webáruházunkban). 

Ez az általános szabály alól kivétel lehet az entalpia hőcserélős gép, mert ezeknek a gépeknek a fagyhatára sokkal alacsonyabb. 

Nyári működés hőcsere nélkül (passzív "hűtés")

Nyári időszakban, amennyiben a külső levegő hőmérséklete lehetővé teszi, a gép egyszerű befúvó-elszívó ventilátorként üzemelhet. Ha a külső levegő hőmérséklete alacsonyabb mint a belső levegő hőmérséklete, már nincs szükség hőcserére. Ekkor a hőcserélő funkciót ki kell iktatni. Komolyabb hővisszanyerő gépeken ez a funkció automatikus, ilyenkor egy ún. nyári megkerülő ág nyílik meg, és a légáram kikerüli a hőcserélőt (nyári bypass). A legújabb Zehnder hővisszanyerőkben két zsalu valósítja meg ezt a funkciót (ComfoAir Q sorozat). Forgódobos gépek esetén ugyanez a funkció a forgódob megállításával valósul meg. Ilyenkor ugyanaz történik mintha ablakot nyitnánk, a külső hűvös levegő direkt módon kerül bejuttatásra, mintha a gép egy befúvó ventilátor lenne. ennek az üzemmódnak a jellemző időszaka a nyári este-éjszaka.

Nyári működés hőcserével

A hőcsere nem csak télen működik, hanem nyáron is. Ha a külső hőmérséklet magasabb mint a benti, akkor a hővisszanyerő alacsonyabb hőmérsékletű levegőt juttat a lakótérbe, mint a külső levegő. Automatikus megkerülő ággal rendelkező gép esetén ez addig tart, ameddig a külső levegő le nem hűl (nyári este), ilyenkor hőcsere nélküli módba vált át (előző pont).

Entalpia hőcserélős gépek nyáron fordítva működnek, azaz a kintről érkező nedves levegőt szárítják, ha a belső levegő abszolút nedvességtartalma kisebb.