TOP termékek

Vásárlás előtti tudnivalók

Szellőztető légszállítása

A légszállítás a szellőzőgép legfontosabb paramétere. Kifejezhető m3/h vagy kg/h mértékegységben. A hővisszanyerő (ventilátor) légszállítása nem adható meg egyetlen számmal, mert az változó érték, éppen úgy, ahogy az autó is többet fogyaszt ha emelkedőn felfelé megy.

Légcsatorna ellenállás leküzdése

Az autós példa légtechnikai megfelelője a légcsatorna hálózat ellenállása. Minél nagyobb ez az ellenállás (hosszabb a cső, zártabb a légszelep, stb), a ventilátor annál kevesebb levegőt szállít. Cél az olyan légtechnika rendszer építése, ahol ez az ellenállás a legkisebb. Ha ez sikerül, a hővisszanyerős szellőztető alacsony fordulatszámon működhet, így halk üzemű, energiatakarékos, magas hatásfokkal működő rendszer építhető.

Légszállítás görbe

A két érték közötti összefüggést a légszállítás görbe mutatja meg, ahol a vízszintes tengelyes a légszállítás, a függőleges tengelyen a légcsatorna hálózat ellenállása látszik. Egyes ventilátortípusoknál ez a görbe lapos, más típusoknál meredek.

Speciális eset: állandó légmennyiség tartás

Egyes hővisszanyerős szellőztetők mérik a szállított levegő mennyiségét, és a beépített automatika a ventilátorok fordulatszámát megemeli, ha a légtechnika ellenállása megnő. Íme néhány eset, amikor a légcsatorna rendszer ellenállása megnövekszik:

 • elpiszkolódott szűrő
 • elpiszkolódott egyéb rendszerelem: külső rács, hőcserélő, légszelep...
 • jelentős kondenzáció a hőcserélőben
 • külső szélhatás
 • a belső nyomásviszonyok változása, pl. nagy teljesítményű konyhai elszívó bekapcsolása

Az ilyen automatikával ellátott gép (pl. Zehnder ComfoAir E350) érzékeli a változást, és a ventilátor fordulatszámát úgy változtatja, hogy a beállított légszállítást tartsa.

Mekkora a hővisszanyerős szellőztető?

Mekkora a szellőzőgép, azaz mennyi levegőt cserél óránként? Mennyit fogyaszt az autó? Erre a kérdésre csak akkor van válasz, ha hozzátesszük hogy pontosan milyen esetben (mekkora légcsatorna ellenállás mellett) értjük a kérdést.

 • 0 Pa mellett a ComfoAir E350 gép képes 420 m3/h szállítására.
 • 100 Pa mellett ugyanez a gép 350 m3/h -t szállít
 • ... és mivel ez a modell állandó légmennyiség tartással rendelkezik, szintén 350 m3/h -t szállít 200 Pa esetén is.

Ezek a maximum ventilátor fordulat mellett mért értékek.

Honnan tudja mindezt egy "egyszerű" építkező?

Ez egy lényeges kérdés, hiszen ha az építkező "háromszázas" gépet keres, akkor könnyen bajba kerülhet, hiszen a gyártók bárhogy elvezhetik gépeiket. Például:

 • X-300 típus 0 Pa mellett szállít 300 m3/h levegőt
 • Y-400 típus 100 Pa mellett szállít 280 m3/h levegőt
 • E-350 típus 200 Pa mellett szállít 350 m3/h levegőt

A hővisszanyerő gép energiacímkéje

A fogyasztó a gép energiacímkéjéből tudhadta meg legegyszerűbben, hogy adott gép mennyi levegőt szállít maximum fordulaton, 100 Pa mellett. Ennél több információ műszaki dokumentumokból olvasható ki. Az energiacímke arra alkalmas, hogy két gép egymással összehasonlítható legyen. Az energiacímkéből tehát kiderül, hogy a fenti példa szerint például:

 • X-300 típus légszállítása 240 m3/h
 • Y-400 típus légszállítása 280 m3/h
 • E-350 típus légszállítása 350 m3/h

Látszik, hogy a "háromszázas" nevű gép (X-300), sokkal kisebb mint a neve mutatja. Akinek valóban ekkora gép kell, ezzel nagyon rosszul jár, ha kizárólag a gép nevéből indul ki amikor gépet vásárol.

 

Árajánlat kérés

Kérjen árajánlatot szellőztető rendszerére vagy hővisszanyerő gépére!

Árajánlat kérés

 

Energetika 2020 Kft