TOP termékek

Vásárlás előtti tudnivalók

Szellőztető fogyasztása

A hővisszanyerős szellőztető üzemeltetési költsége két tételből tevődik össze, az egyik a villamos energia fogyasztása, a másik a szűrők cseréje.

Villamos energia fogyasztás

Egy korszerű hővisszanyerős szellőztető fajlagos energiafogyasztása 0,2 Wh körül van egy m3/h légszállításra vetítve. Tehát ha a gép 200 m3/h levegőt szállít, akkor óránként 40 Wh villamos energiát használ fel. Ez 0,04 kWh. Ha egy kWh ára 40 Ft, akkor a gép működtetési költsége 1,6 Ft óránként. Ha a gép 365 napon kereszül folyamatosan 200 m3/h -val működne (ami lehetetlen), akkor az éves villamos energia költsége 14.000 Ft.

A fajlagos energiafogyasztás

Ezt az értéket a hővisszanyerő gép teljesítménynyilatkozatában találja az SPI (Specific Power Input), vagy magyarul a fajlagos felvett teljesítmény (hivatalos magyara fordítás) sorban találja meg. A Zehnder ComfoAir E350 géptípus e paramétere 0,17 Wh/m3, ezzel az értékkel a legjobbak között van a világon.

Szűrők cseréje

A szűrők karbantartására (tisztítására) a gép figyelmeztet. A szűrő kétszer tisztítható, a harmadik alkalommal új szűrőt kell vásárolni. Egy Zehnder ComfoAir E350 szűrőpár ára kb. 16.000 Ft. A szűrők elpiszkolódása gyorsan és lassan is megtörténhet, az épület elhelyezkedésétől és a szállított légmennyiségtől függően. A legtöbb helyen 6-8 hónaponta szűrőt kell cserélni.