TOP termékek

Vásárlás előtti tudnivalók

Automatika és kényelmi elemek

A CO2 (széndioxid) szintje folyamatosan változó érték, a benntartózkodók számától - és aktivitási szintjüktől függően- változó érték. CO2 érzékelővel a gép szellőztetés erőssége a CO2 szinthez igazítható, így biztosítható a friss levegő az otthon lévők számétól függetlenül.

Valódi CO2 érzékelők

A modern CO2 érzékelők NDIR szenzorral ellátottak. Ez a technológia hosszú távon is pontosan méri a CO2 értéket. Hibahatáruk ±30-50 ppm a 400-1200 ppm körüli érzékelési tartományban. A Zehnder új CO2 érzékelőjének pontossága ±40 ppm.

Igy működik az NDIR technológia

A CO2 molekulák elnyelik a 4,3µm hullámhosszú infravörös sugárzást. Ha nagyobb a CO2-koncentráció, a levegő több infravörös sugárzást nyel el. Az érzékelőben egy infravörös fényt kibocsátó elem, és egy (vagy kettő) detektor és optikai szűrő található. A detektor által elnyelt és a kibocsájtott infravörös sugárzás közötti különbségből kiszámítható a levegő CO2 szintje (Beer-Lambert törvény). A szellőztetőgép felé a széndioxid szinttel arányos jel egy 2-10V közötti egyenáramú feszültség formájában kerül továbbításra, ahol:

  • 2 Volt - 400 ppm
  • 10 Volt - 2000 ppm

értékeknek megfelelően a szellőzés intenzitása változik (Zehnder CO2 érzékelő).

 

Levegőminőség érzékelők (nem valódi CO2 érzékelők)

Sajnos gyakran találkozni olyan érzékelőkkel, amelyeket félrevezető módon szintén CO2 érzékelőnek hívnak, viszont ezek nem széndioxidot mérnek, hanem hidrogént és VOC vegyületeket egy fém-oxid félvezető (MOS) szenzor segítségével. Ezen értékekből egy algoritmus kalkulál egy "kvázi CO2" értéket, amely megbecsüli a lakás valódi CO2 szintjét. Ez a technológia jóval olcsóbb, mint a valódi NDIR szenzoros tecnológia.

VOC érzékelők

A VOC egy gyűjtőfogalom, amibe az illékony szerves vegyületek tartoznak. Lakótér szellőzés esetén a festékek, lakkok, bútorok és berendezési tárgyak ragasztóanyagai, műanyagok kipárolgásai, és az illatosítók tartoznak.