TOP termékek

Vásárlás előtti tudnivalók

Passzívházak szellőzése

Passzívházak gépi szellőzése

Igen sok hasonló fogalom keveredik a köztudatban, ami sokszor zavaró, mert zavarja a kommunikációt, ha pl. a passzívház alatt egy laikus egy energiatakarékos épületet ért, a szakember egy passzívház követelményrendszert kielégítő épületet. Nézzük, mi micsoda.

Passzívház

A passzívház szó ma már általános értelművé vált, sokan "alacsony rezsijű" épület szinonímájaként használják. Eredetileg a passzívház olyan minősített épület, ami teljesíti az alábbi kritériumokat:

  • Fűtési hőszükséglet legfeljebb 15 kWh/ m2év
  • Légtömörség 0,6 1/h
  • Primerenergia mutató 120 kWh/m2év

E mutatók teljesülését ellenőrzik, az épület passzívház tanusítványt kap. Egy ilyen minőségű épület nem igényel hagyományos fűtést, vagy csak egészen keveset. Az épület fűtésése három forrásból történik:

  • napsugárzás
  • az épületben képződő hő (világítás, gépek, emberek)
  • fűtési rendszer

Természetesen kötelező elem a hővisszanyerős szellőztető rendszer, hiszen bármilyen hő jut vagy képződik az épületben, az onnan ki nem juthat, feltétlen bent kell tartani, a szellőztető levegőből vissza kell nyerni. Kiemelkedően fontos a napsugárzás szerepe: a passzívház feltétlen déli irányba tájolandó. Ha ez nem lehetséges, akkor a téli napsugárzás épületbe jutása nem lesz elegendő, a fenti kritériumokból az épület kicsúszik. Ha az épület nem tájolható, akkor abból nem lesz passzívház, még akkor sem ha tulajdonosa százmilliókat költ rá.

Fűtési rendszer nélkül

Magyarországon is épültek már olyan passzívházak, amikben nincs hagyományos fűtés. Itt kizárólag a szellőztető rendszerrel, villamos utófűtővel viszik be a szükséges fűtési energiát. Olyan passzívházaknál lehet ez lehetőség, amik a fenti kritériumokat még túl is teljesítik: fűtési energiaszükségletük 10 kWh/m2év alatt tud maradni.

Passzívház Magyarországon és külföldön

E követelményrendszer teljesítése önkéntes, jelenleg semmilyen magyarországi szabványban nem ismert. Ennek ellenére szép számmal akadnak minősített passzívházak Magyarországon is (2020 elején 29 épület).
A passzívházak adatbázisa nyilvános, böngészhető, itt található:

http://www.passivhausprojekte.de/projekte.php?search=2&land=30&page=1

A szellőztetés megjelenése a passzívház adabázisban:

Az adatbázisban minden épület részletes adatai megtalálhatók, ide értve az épületgépészet és a szellőzésre vonatkozó adatokat is. Ebben a biatorbágyi passzívházban például egy Zehnder Novus 300 gép üzemel:

Szellőztető a német passzívház adatbázisban

 

Passzívház tervezés

A passzívház tervezése egy külön szakterület, minősített (vizsgázott) passzívház tervezők végezhetik. Eszköze a PHPP Programcsomag, amely az elmúlt évek tapasztalatai alapján került kidolgozásra, és segíti a tervezői munkát (forrás a német Passivhaus Institut). Ellentétben egy hagyományos épülettel, egy passzívház minősége elsősorban a tervezőasztalon dől el, a csomópontok és a minősítési rendszer már kevés lehetőséget adnak a kivitelezőnek a rögtönzésre (lásd: "ezt nem így szoktuk", "szerintem ez nem jó így", "én megoldom olcsóbban")

Passzívház tervezésben, PHPP számításban partnerünk a Juroplan Építész Iroda: passzívház tervezés