TOP termékek

Vásárlás előtti tudnivalók

Elszívó kisventilátor

Azokat a helyiségeket, ahol rövid idő alatt sok pára vagy szag keletkezik, szakaszos üzemű elszívó ventilátorral szellőztetjük. A szakaszos üzemű ventilátor meghatározott ideig működik, nem folyamatosan. A folyamatos működésű elszívó ventilátor a nap 24 órájában üzemel, kisebb vagy nagyobb fordulatszámon.Az ilyen ventilátor kikapcsolt állapotban van, csak meghatározott jelre kapcsol be, és meghatározott ideig működik.

Szakaszos üzemű elszívó ventilátor

Az ilyen ventilátor műszaki jellemzői:

  • siklócsapágyas ventilátor
  • beépített visszacsapószelep
  • magasabb árkategória esetén EC motoros kivitel
  • magasabb árkategória esetén csendesített kivitel

A bekapcsolás a legtöbb ventilátor esetén egyszerűen automatizálható az alábbiak szerint:

  • beépített páratartalom érzékelővel
  • beépített időzítővel
  • beépített páratartalom érzékelővel és időzítővel

Fürdőszoba szellőztetése

A fürdőszobában rövid idő alatt nagy mennyiségű pára keletkezik. Ide a páratartalom érzékelős megoldásokat javasoljuk. Ilyen a Zehnder Silent sorozatból a ZSR100HTR modell. Ez egy EC motoros (energiatakarékos), csendesített ventilátor.

WC szellőztetése


A WC szellőztetése szintén megoldható szakaszos üzemű kisventilátorral, ilyenkor a bekapcsolás a villanykapcsolóval együtt kötött időkapcsolóra vagy kézi indításra lehetséges. A Zehnder ZSR100B modell kézi kapcsolásra indul el és áll meg, míg a ZSR100TR modell időkapcsolós.

Beépítés

A beépítés során két lényeges szempontot kell figyelembe venni:

  1. A legfontosabb a ventilátor és a kültér (külső) rács távolsága, és a kettőt összekötő csőszakaszba épített iránytörések száma. Az olcsóbb kivitelű modellek axiál lapátozású változatok, ezek 1-3 méter távolság legyőzésére képesek, az iránytörések számától függően. Ha ennél nagyobb távolságra kell a levegőt kivezetni, akkor már félradiális vagy radiális lapátozású ventilátorokat kell vásárolni. Ezek jóval többe kerülnek.
  2. Ne vezesse a kivezető csövet hideg térben. Ha mégis erre kényszerül, feltétlen hőszigetelt csövet alkalmazzon. Párás levegőt mindig kültérbe vezessen ki. A kivezető nyílást védje a becsapó esőtől, használjon külső esővédő rácsot.