TOP termékek

Vásárlás előtti tudnivalók

A légtömörség és a blower door teszt

Új fogalmak: blower door teszt, légtömörség

Miért nem beszéltek erről az elmúlt évtizedekben? Nagyszüleink, szüleink épületeiben akkor is volt szellőzés, amikor minden ajtót és ablakot bezártak. Nem szándékosan így építkeztek, egyszerűen nem voltak olyan minőségű építőanyagok, amikkel a teljes zárást megvalósíthatták volna. Ennek előnye az volt, hogy a penész nem volt gyakori látogató, illetve hogy a levegő minősége a szobákban nem romlott le túlságosan (hiszen mindig volt valamennyi légcsere). Hátránya viszont az, hogy a kontrollálatlan szellőzés miatt nagymértékben fűtési energia szökött ki az épületből, magyarul az utcát fűtötték. 10-20 éve, az olcsó energia korszakában ennek nem volt nagy jelentősége, de a mai építészetben már az energiafelhasználás a leghangsúlyosabb kérdés.

Cél: az alacsony energiaigényű épület

Az épületenergetikai előírások egyre szigorodnak, 2020-tól csak közel nulla energiaigényű épületek építhetők. E cél érdekében az építkezők komoly hőszigetelő rendszereket alkalmaznak, és egyre jobb minőségű nyílászárók kaphatók, elérhető áron. Egy ma épülő ház akkor is többé kevésbé légtömör, ha a légtömörség kialakítására nem fordítanak külön figyelmet. A speciális légtömörséget biztosító techológiák a passzívház építési rendszerben előírtak.

Blower door teszt

A légtömörség mérhető, számszerűsíthető. A mérés techológiája a blower-door teszt. A mérés során az épületben túlnyomást, aztán depressziót (negatív nyomást) hoznak létre, és megmérik  hogy milyen gyorsan egyenlítődik ki az épület belső tere a normál légköri nyomással. Ha lassan, az épület fokozottabban légtömör. Ha gyorsantörténik a kiegyenlítődés, akkor indulhat a nyomozás, hol szökik a levegő, hol rontotta el a kivitelező a beépítést (vagy hol van hibás termék beépítve).

Következmény: légtechnikai szempontból lezárt épület

Ha az épület légtömör, "természetes" szellőzése nincs. Ez azt jelenti, hogy a lakásban keletkező pára, CO2, és minden más szennyező anyag a lakásban marad. Folyamatosan ablakot kellene nyitni, sőt nyitva hagyni ahhoz, hogy a lakás levegő minősége elfogadható szinten maradjon. (A beltéri levegő minőségről itt olvashat többet: szoba levegőjének minősége). A légtömör épület (azaz minden mai épület) gépi szellőztető rendszer hiányában egészségtelen, nagyon sokat veszít kényelméből, közel élhetetlen a fullasztó pára és magas CO2 szint miatt.

Az ablaknyitásos szellőzés egyáltalán nem megoldás, ennek okairól ezen a honlapon is több helyen olvashat.