TOP termékek

Vásárlás előtti tudnivalók

Szellőztető hatásfoka és energiacímkéje

Zehnder ComfoAir E350 energiacímkéje

2016 óta kötelező a hővisszanyerős szellőztetőkön feltűntetni az energiacímkét, éppen úgy, ahogy az a háztartási berendezéseken már évek óta megszokott és általános.

Energetikai besorolás

A legjobb besorolás az A+. A besorolás függ az alkalmazott automatika rendszertől is. Sok esetben ugyanaz a géptípus két különböző besorolásba eshet attól függően, hogy pl. időprogram szerint vagy CO2 érzékelővel működtetik (vagy akár több CO2 érzékelővel). Ilyenkor a gép gyártója két energiacímkét is csomagol a géphez.

Hővisszanyerés

A jobb besorolás nem csak az alacsonyabb energiafogyasztást mutatja. Egyúttal azt is jelzi, hogy a gép sok fűtési energiát nyer vissza. Példa:

  • A-300 típus fajlagos energiaigénye 200 kWh/m2a, és 3500 kWh fűtési energia megtakarítására képes
  • B-300  típus fajlagos energiaigénye 200 kWh/m2a, de magasabb hatásfokú, így képes 4500 kWh fűtési energia megtakarítására

A magasabb hővisszanyerési hatásfok miatt a B-300 típus jobb besorolást kap, még akkor is, ha mindkét gép energiafogyasztása egyező. (Feltételeztük, hogy a gépek ugyanolyan módszerrel vezéreltek).

Természetesen érdemes a jobb besorolású gépet választani
Légszállítás

A légszállítás témaköréről külön cikket írtunk. Itt annyit jegyzünk meg, hogy az energiacímkén található légszállítás adat 100 Pa légcsatorna ellenállás mellett van megadva, maximum ventilátor fordulat mellett. Ez egy referencia adat, két gép összehasonlítására alkalmas. Nem mond semmit arról, hogy a beépítés után, a ténylegesen hozzá épített légtechnika rendszerrel együtt, a maximum fordulaton mennyi levegő szállítására képes.

Zajszint

Szintén egy referencia adatról van szó, amely a gépek összehasonlítására alkalmas. Érdemes a  csendesebb gépet választani. A beépítés után a szobákban hallható zajról ez a számérték semmit sem mond, csupán közvetett kapcsolatban lehet vele. Megjegyezzük, hogy Zehnder rendszerekre akár akusztikai méretezés is végezhető.

Kérdése van? Keressen minket!

Kapcsolat

Energetika  2020 Kft