TOP termékek

Vásárlás előtti tudnivalók

Szén-monoxid mérgezés okai

A szénmonoxid mérgezéseket taglaló híradások liginkább a rossz kémény, rossz gázkészülék keresik a probléma gyökerét, a valódi ok azonban sokszor egészen más. A leggyakoribb ok a gázkészülék elégtelen levegő ellátása! Nem fogható a szénmonoxid mérgezés csak a kéményre és a gázkészülékre! CO mérgezés előfordulhat tökéletes kémény és tökéletes gázkészülék esetén is. A médiában hallott  összes megelőzési tanács a húsz másodpercben elmondható  "ellenőriztesse gázkészülékét szakemberrel" és a "vásároljon CO riasztót" frázisokban merül ki. Ennél nyilván többről van szó. Menjünk sorban:

Hogyan keletkezik a szénmonoxid?

A legnagyobb félreértés, hogy a CO mérgezés nem a kéményből visszaáramló füstgáz által okozott mérgezés! Nem a kéményekre kell a vizes lepedőt ráhúzni, hanem a lakások elégtelen levegő ellátására, és arra a felháborító tényre, hogy Magyarországon, 2021-ben nem létezik semmilyen előírás ami a lakóterek belső légminőségét meghatározná, és ezáltal a szakmában dolgozókat a megfelelő műszaki megoldások beépítésére kényszerítené! Igen, kényszerítené, ugyanis a műszaki megoldások ismertek és Nyugat-Európában használatosak (kötelezőek), itthon mégsem használatosak. (Nem a gázszolgáltató által előírt légbevezető szellőzőre gondolunk).

A mai magyar valóságban a lakások szellőzésével senki sem foglalkozik, mert erre nincs kötelező jogszabály, a jogszabályok alkotói és az épületgépész-építész szakma egy része is még a középkori " majd ablakot nyitnak" (leánykori nevén "természetes szellőzés") nevű álomvilágban élnek. Közben emberek halnak meg szénmonoxid mérgezésben, nagyrészük egyszerűen a légellátás hiánya miatt!

Normális gázkészülék üzem mellet nem keletkezik szénmonoxid, illetve csak egészen minimális mértékben! Szénmonoxid csak tökéletlen égés során keletkezik. A tökéletlen égés tipikus esete, ha az égéshez szükséges oxigén nem áll kellő mennyiségben rendelkezésre. Ez hogyan lehet? Például az alábbi esetekben:

Ablakcsere utáni nulla szellőzés

Régi épület, új ablakokkal. A tökéletesen záródó új ablakok megakadályozzák a lakás friss levegő ellátását. A zárt lakásban a levegő elhasználódik, és könnyen 2000 ppm fölé kerülhet a szén-dioxid koncentráció. Ebből könnyen lehet szén-monoxid, lást pár sorral lejjebb....

Konyhai elszívó berendezés (illetve bármilyen elszívó ventilátor)

A helyzetet jelentősen súlyosbítja, ha a lakás légterét valamilyen berendezés kezdi szívni (jellemzően valamilyen elszívó ventilátor). Ha a lakás légtömör (előző pont), akkor e levegő mennyiség kénytelen a kéményen keresztül a lakásba jutni. Ha éppen gázkészülék működne, akkor először a tökéletlen égés üzemállapota következik be, gyakran mielőtt még a gázkészülék füstgáz visszaáramlás kapcsolója megállítaná a berendezést.

A kéményhuzat egyéb változása, rossz állapotú kémény

Minden, a kémény huzatát csökkentő tényező kockázati forrást jelent. Ez nem zárható ki teljesen tökéletes állapotú kémények esetén. Létezhet olyan időjárási körülmény ami a kémény huzatát csökkenti. Ettől még nem lesz szénmonoxid mérgezés, de az egyéb kockázati faktorokat felerősíti a jelenség. Természetesen a rossz állapotú kémény extra veszélyforrás, hiszen nincs elég huzata.

Elpiszkolódott hőcserélő

Ha a gázkészülék nem karbantartott, akkor annak hőcserélőjében az évek alatt rengeteg szennyeződés halmozódik fel. Az égés során normálisan keletkező szén-dioxid felhalmozódhat, és ott szén-monoxiddá alakul át. A helyzetet súlyosbítja, ha a helyiség levegőjében eleve magas a szén-dioxid koncentráció. Ez akkor fordul elő, ha a lakás nem kellően szellőztetett, és a CO2 koncentrácoó 2000 ppm fölött van.

Hogyan kerül "vissza" a szénmonoxid a szobába?

Újra hangsúlyozzuk, nem a kémény a probléma lényege. A kéményből nem jut vissza füstgáz, a CO a gázkészülékben keletkezik mert az égéshez nem áll rendelkezésre elég oxigén, az előbb felsorolt okokból. A CO tehát nem "visszakerül", hanem a lakásban, a gázkészülékben keletkezik, a kémyénybe be sem jut! A szén-monoxid a fent felsorolt okok szerencsétlen együtthatásakor jelent halálos veszélyt. Nem minden lakás veszélyes, ahol 10-15 éves gázkészülék működik. Ez potenciális veszélyforrás, és halálos veszéllyé akkor válik, amikor valamilyen más paraméter is közrejátszik. Pl. új ablakot építenek be, vagy az időjárás változása miatt a kéményhuzat nagyon lecsökken.

Megoldások szénmonoxid mérgezés elkerülésére

  • nyitott égésterű gázkészülékek kerülése, zárt égésterű készülékek használata
  • használja a gázszolgáltató által kötelezően előírt légbevezető elemet
  • soha ne takarja el a légbevezető elemet
  • használjon gáztűzhely helyett villamos tűzhelyt
  • megfelelő légellátás biztosítása (minimum a szolgáltató által előírt légbevezető szellőző beépítése)
  • a konyhai elszívó (és minden elszívó berendezés) kizárása akkor, amikor a gázkészülék üzemel
  • rendszeresen hívjon szakembert a gázkészülék tisztításához, és a kémény tisztításához
  • használjon jó minőségű szén-monoxid riasztót

Szén-monoxid riasztó

Ez egy hasznos eszköz, kétségtelen DE NEM EZ A MEGOLDÁS.  A tűzjelző eszköz is remek dolog, mégsincs minden lakásban füstjelző. Egyértelmű, hogy a jogi szabályozás a tűzesetek megelőzésére irányul, nem a tűzjelző riasztók beszerelését erőlteti. Miért van ez ebben az esetben másképp?

A CO mérgezés kiváltó okait kell megszűntetni, mégpedig a nyitott égésterű készülékek visszaszorításával, és megfelelő lakásszellőzési módszerek előírásával, kötelezővé tételével.