TOP termékek

Vásárlás előtti tudnivalók

Decentralizált szellőztetők

A decentralizált (más néven egyhelyiséges) hővisszanyerős szellőztetők alkalmasak egy vagy két szoba friss levegőjének biztosítására. Elsősorban felújítások esetén ajánljuk beépítésüket. A Zehnder gépei két ventilátorosak. Az olcsóbb kerámiabetétes, és a drágának tűnő Zehnder decentralizált szellőztetők közott különbségekről a lap alján olvashat részletesen.

A decentralizált, azaz egyhelyiséges hővisszanyerők gyorsan, egyszerűen telepíthetők. Ezek a gépek minden esetben a lakás külső határoló falába vannak építve. céljuk egym esetenként két helyiség hővisszanyerős szellőztetése. Két fő típusuk terjedt el:

Kerámiabetétes, egy ventilátoros decentralizált szellőztetők

Ezek a szellőztetők párban működnek, egymással váltott üzemben. Amíg az egyik friss levegőt juttat a lakásba, addig a másik az elhasznált levegőt szívja el. 70-90 másodperc után az üzemmódjuk átvált. Akár több gép összehangolt működtetése is lehetséges. A hővisszanyerés a kerámiabetét segítségével valósul meg: elszívó üzemben a kerámiabetét felmelegszik, befúvás üzemben lehűl. Az ilyen gépekben legtöbbször kisebb axiál ventilátorok működnek. Az Energetika 2020 Kft ezeket a típusokat nem ajánlja, nem forgalmazza.

Hátrányok:

 • A friss levegő és az elszívott rossz levegő ugyanazokon a légcsatornákon áramlik ki és be a kerámiabetétben. Ez higiéniai okokból aggályos lehet.
 • Az axiális ventilátor olcsó ugyan, de a homlokzaton fellépő szélhatások erőteljesen befolyásolják a működését. Eredmény: bizonytalan működés, zajhatások.
 • Az axiál ventilátor nagyon érzékeny a nyomásváltozásra, az ilyen gépekbe csak nagyon-nagyon egyszerű szűrők szerelhetők.
 • Állandóan változó zajhatás: az üzemmód váltáskor hallható zajszint változás sokanak zavaró.
 • Telepítéskor két falfúrás és két villamos tápellátás kiépítés szükséges.
 • Ellenáramú entalpia hőcserélős, két ventilátoros szellőztetők

Két ventilátoros decentralizált típusok ellenáramú hőcserélővel

A két ventilátoros szellőztetők egyesével telepíthetők, nem párban. Működési elvükből adódóan kiküszöbölik a kerámiabetétes típusok hátrányait:

 • Telepítéskor elég egyetlen falfurat, és egyetlen villamos szerelés
 • A két ventilátor folyamatosan működik, hangjuk állandó, nem zavaró.
 • A Zehnder típusai radiál ventilátorokkal ellátottak, működésük szélhatás független. Ezekbe a gépekbe hatásos szűrők is tehetők (akár pollenszűrő is).
 • A Zehnder típusok ellenáramú hőcserélővel rendelkeznek, ezek nyújtják a legnagyobb hővisszanyerési hatásfokot.
 • A Zehnder típusok entalpia hőcserélője télen nem szárítja túl a lakás levegőjét (polimer membrános entalpia hőcserélő)
 • Az entalpia hőcserélő fagyhatára alacsony, erős fagy esetén is működőképes
 • A Zehnder gépek fagyvédelemmel ellátottak

Szállított levegő mennyisége

Szeretnénk felhívni a figyelmet a legfontosabb különbségre. Tételezzük fel, hogy a kerámiabetétes típus is 40 m3/h levegőt mozgat, és a Zehnder két ventilátoros is ugyanennyit. Mennyi friss levegő kerül a hálószobába egy nap alatt?

Mivel a kerámiabetétes típus a 24 óra alatt 70 másodpercenként változtatja irányét, így 12 óra alatt nem juttat friss levegőt a szobába. A Zehnder két ventilátorából az egyik folyamatosan friss levegőt biztosít, a másik elszív. Hiába egyezik tehát a két gép teljesítménye, a kerámiabetétes fele akkora a légszállítás szempontjából.

A korrekt össszehasonlításhoz két kerámiabetétes gép árát kell - a szerelési költségekkel együtt- egyetlen Zehnder gép árához hasonlítani. Ha két kerámiabetétes szellőztető egymással össszehangoltan működik, akkor a két megoldás már összevethető egymással.