TOP termékek

Vásárlás előtti tudnivalók

A konyha szellőztetése

A konyhai elszívás alatt legtöbben a tűzhely feletti elszívóernyőt értik. A hirtelen keletkező párát ez az eszköz szívja el, és akadályozza meg a pára és a szagok átterjedését a lakótérbe. Cikkünk nem foglalkozik a konyhai páraelszívókkal. Amire itt szeretnénk felhívni a figyelmet, az a páraelszívó által generált műszaki problémák, és azok megoldása. Ugyanis - a fokozott légzárású épületeknél - ezek a kérdések bizony előbb-utóbb felmerülnek, és bosszantják a felkészületlen építkezőt:

A kivezetett konyhai páraelszívó "bajai"

Cikkünk írásakor a gépi szellőzés kialakítása minden új építésű ingatlan számára kötelező. Ha Ön nem ilyen épületbe készül beköltözni, akkor ne olvasson tovább, Ön valószínűleg nem érintett. Kivéve, ha ablakokat cserél, mert ebben az esetben a lakása, háza ugyanúgy fokozott légzárású, más szóval légtömör lesz. A cikk írásakor tehát feltételezzük, hogy a lakásban gépi (ventilátoros) szellőzés működik.

Tehát ha a konyha szellőzését ventilátoros elszívóernyővel kívánják megoldani, akkor több probléma merül fel:

  • hogyan jut ki az épületből a többlet levegő
  • hogyan jut az épületbe a többlet levegő
  • a szénmonoxid mérgezés veszélye, ha "B" típusú füstgázelvezetéssel rendelkező készülék (vagy nyitott tűzterű kandalló, cserépkályha) van a lakásban

Az elszívó kivezetése

A gondosan kialakított határoló falakat az építész gondosan úgy tervezi, hogy azok hőhíd mentesek legyenek. A fal nagy átmérőjű átfúrása az épületenergetikában járatos szakember szemében "barbárság", hiszen ekkor a hőhidat mi magunk hozzuk létre. A helyzetet jelentősen súlyosbítja a szélhatás, ami télen hideg levegővel árasztja el a konyhát. Ez ellen visszacsapó szelepekkel lehet védekezni, de ezek nagy szélben akár hangosak is lehetnek, és nem működnek megbízhatóan.

A professzionális megoldás a Flow Star GTS kivezető elem. Ez az alkatrész egyrészről hőhídmentes, másrészről használaton kívül légtömören zár, még erős szélben is. A kivezető darmstadti passzíváz minősítéssel rendelkezik! Ez az elem webáruházunkból rendelhető, műszaki szaktanácsot örömmel adunk!

A levegő bevezetése

Ha az épület légtömör, a konyhai elszívóernyő által elszívott levegő mennyiség (akár 800-900 m3/h) nem tud az épületbe jutni. A legegyszerűbb a konyhaablakba épített "nyomáskülönbségre nyíló légbevezető" alkalmazása. A levegő bejuthat a bukóra nyitott ablakon át is. Ilyenkor az ablakba egy ablaknyitás érzékelőt kell építeni, ami a konyhai elszívó működésével összereteszelhető, azaz az elszívás nem indítható el az ablak kinyitása nélkül. Ez egy épületautomatika feladat. 

Konyha szellőztetése passzívházban vagy légtömör épületben

A passzívházakban (és a "majdnem" passzív házakban) minden esetben központi hővisszanyerős szellőztető üzemel. Cikkünk további része erről szól.
A fenti problémák miatt a konyhai szellőzésre nem szoktunk hagyományos elszívást ajánlani. Javasoljuk, hogy a konyha elszívása zárt rendszerű ernyővel történjen (aktívszén filteres ernyők). Szinte minden gyártó ernyője üzemeltethető ilyen módon. A szellőzőgép a sütés-főzés idején magas fokozatba kapcsolható, így intenzívebb az elszívás. (A Zehnder ajánl rádiós távkapcsolót a készülékhez, ez egyszerűen akár a konyha csempére ragasztható). A konyhai elszívási ponton szűrő alkalmazását javasoljuk. Ezen kívül sose feledjük: egy passzív házban is lehet ablakot nyitni!

Gyakori kérdés, hogy a szellőztető rendszerbe vezethető-e a tűzhely felől elszívott levegő

  •     Igen, ha a levegő nem tartalmaz olaj és zsír részecskéket. Ellenkező esetben ezek a részecskék a szellőztetőgép hőcserélő lemezein lerakódnak, ami garanciavesztéssel jár. Persze érdemes a szellőztetőgép gyártójánál tájékozódni.
  •     A gyakorlatban a válasz tehát a nem.

Ha valamilyen high-tech konyhatechnikai megoldással mégiscsak megtisztítható ez a levegő, akkor a szellőztetőgép elláthatja ezt a feladatot. (A normál kereskedelmi forgalomban kapható zsírfogó szűrő nem megoldás). Külön légcsatorna építhető a tűzhely fölé (fém légcsatorna), amit egy zsalu nyit ki, ha a háziasszony tűzhely elszívást működtetni kívánja. Ezzel egyidejűleg az épület más elszívási pontjait egy másik zsalu zárja.  A  szellőztetőgép felpörgetést is egyszerű megvalósítani a gép "fürdőszoba-bemenet"  használatával (Zehnder gépek).

Naber Compair Bixo: a profi megoldás

2020-ban jelentkezett a német Naber a  megoldással, amiről itt tekinthet meg egy videót:

Tapasztalatok, és egy tanács a végére

A konyhai szagok kérdése szinte mindig felmerül. A megrendelők többsége ezt a kérdést a valós súlyához képest jóval hangsúlyosabban kezeli. Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, a hővisszanyerős szellőztető rendszer folyamatosan szellőztet, igény szerint magas fokozatba kapcsolható. A konyhai szagok nem fognak egész nap a lakásban terjengeni. A szagosabb konyhai tevékenységek rövid ideig tartanak, ilyenkor ablakot lehet nyitni még egy passzív házban is.

A megrendelőnek tisztában kell lennie saját konyha használati szokásaival is. Ha nagyon szeretnek sütni-főzni, akkor javasoljuk a kivezetett konyhai elszívóernyőt. Ha a konyhát csak ritkábban használják, a nagy teljesítményű elszívóernyő felesleges.