TOP termékek

Vásárlás előtti tudnivalók

Vásárlás előtti tudnivalók

Cikkünkben a legfontosabb termékjellemzőket gyűjtöttük össze. Hővisszanyerős szellőztetőgép vásárlás előtt sok építkező megtorpan. Az épületgépészetben-épületenergetikában ismeretlen fogalmak elbizonytalanítják a vásárlót. Egyetlen kapaszkodónak az ismerős márkanév tűnhet, vagy a bekerülési ár. Sajnos mindkettő tévútra vihet. Cikkünkben szeretnénk bemutatni azokat a lényeges műszaki jellemzőet, amik alapján eldönthető egy szellőztetőgép minősége. Ebben a 2016 január óta kötelező energiacimke van a legnagyobb segítségünkre.

A legfontosabb műszaki paraméterek

  • légszállítás
  • zaj
  • visszanyert hőmennyiség
  • villamos fogyasztás
  • nyári működés
  • egyéb kényelmi, automatika funkciók

A teljesítménynyilatkozat és az energiacímke

2016 január 1-től a gyártók csak teljesítménynyilatkozattal hozhatják forgalomba termékeiket az EU területén. A teljesítménynyilatkozatok általában a gyártók honlapjáról tölthetők le, néhány esetben a hővisszanyerős szellőztetőgép használati utasításában is feltüntetik. A teljesítménynyilatkozatban a gyártók azonos normák szerint (ez az EN13141-7) teszik közzé az egyes termékjellemzőket. Az itt talált adatok (pl. hatásfok) összehasonlíthatók egymással. Míg a teljesítménynyilatkozat inkább a szakembereknek, az energiacímke inkább a fogyasztóknak szól. Az energiacimke a teljesítménynyilatkozat grafikus összefoglalása, az alábbi adatokkal:

Légszállítás

Energiacímke a légszállítássalA hővisszanyerős szellőztetőgépek légszállítása változó érték. Sokkal magasabb ha a gépet csak önmagában vizsgáljuk, légcsatorna rendszer nélkül. Ilyenkor a légcsatorna ellenállás 0 Pa. Természetesen ez egy elméleti érték, hiszen minden hővisszanyerő valamilyen légcsatorna rendszerrel együtt működik, amely ellenállást jelent a gép ventilátorai számára. Minél nagyobb ez az ellenállás, annál kevesebb a gép légszállítása. Az energiacimkén a 100 Pa-hoz tartozó maximum légszállítás értékeket kell megjeleníteni. Ilyen módon az egyes gépek légszállítása más összevethető. Vigyázat, ez viszont csak egyetlen pont vizsgálata, olyan, mintha egy gépkocsi fogyasztását csak 50 km/h mellett vizsgálnánk. Hogy teljesebb képet kaphassunk a hővisszanyerő légszállításáról, egyéb ellenállás értékeken is vizsgálni kell a gépet. Ez épületgépész mérnöki feladat. Az energiacímkének csak az a szerepe, hogy egy referencia adatot nyújtson a vásárlónak, hogy az összehasonlítást megkönnyítse. 

 Zajszint

Ha két azonos légszállítású hővisszanyerőt vizsgálunk, a következő kérdés azok zajszintje lehet. Táblázatunkban összegyűjtöttük néhány gyártó termékét, ezek légszállítása kivétel nélkül 300-350 m3/h közötti:

gyártótípuszajszint és légszállítás
Pluggit Avent P310
Paul Novus 300
Wolf Excellent 300
Aerauliqua QR350E
Zehnder ComfoAir Q350

Fontos tudni, hogy ez az a zajszint, amit a hővisszanyerő gép "doboza" sugároz a környezetének, normál üzemmód (tehát nem a legmagasabb fordulatszám) esetén. "Jobb híján" ezt az értéket lehet megadni, mert a szobákban hallható zajszint nem csak a géptől függ (tehát a gépen lehetetlen feltüntetni). A szobákban hallható zaj a teljes szellőztető rendszer kialakításától (van-e hangcsillapító, ha van akkor milyen van, stb...) és a gép egy másik zajszint paraméterétől függ. Ez a légcsatorna csatlakozásokon mért (befúvási és elszívási) zajszint, ezek értéke magasabb mint a "doboz" által lesugárzott zajszint. Ez a paraméter nem olvasható az energiacimkén, ehhez tovább kell kutakodni. Ez már épületgépész tervező feladat.

Energia megtakarítás (hővisszanyerés) és fogyasztás

A hővisszanyerő gép fő feladata a lakás hőjének a visszanyerése. (Kizárólag a komfort kérdéseket vizsgálva, a friss levegő egyszerű elszívó ventilátorokal is biztosítható, mint pl. a ZCMEV4 típus). A gép villamos energiával működik. Az elfogyasztott villamos energiának és a visszanyert hőenergiának a különbségét mutatja meg maga az energiacimke. A leghatékonyabb gépek A+ besorolást kapnak.

De honnan tudható, mennyi hőenergiát nyer vissza a gép?

Nem tudható, de modellezhető. Ne feledjük, az energiacimke fő feladata a fogyasztó eligazítása és a lényeges információkkal történő ellátása. A cél, hogy a fogyasztó különbséget tudjon tenni hővisszanyerő és hővisszanyerő között. Az energiacimke és adatai nem az épületgépész és építész méretezési módszereit hivatott támogatni, javítani. A lényeg, hogy egységes szempontrendszer alapján a gépek összemérhetők legyenek. Ez az egységes szempontrendszer az ISO EN 13141-7. Ennek adatai olvashatók a teljesítménynyilatkozatban.

EN13141-7

E szabvány definiálja, hogy a hővisszanyerő gépet milyen módon, milyen körülmények között kell vizsgálni, adatait megadni. Egyértelmű, hogy pl. a gép hatásfoka és zajszintje egészen más teljes fordulaton és alacsony fordulaton is. A gép fogyasztása és hővisszanyerése három éghajlati modell szerint kerül kiszámításra, ez a meleg, a hideg és az átlagos. Magyarország esetén az átlagos modell értékeit kell figyelembe venni. további finomítás, hogy figyelembe kell venni, hogy a hővisszanyerőt milyen automatika szabályozza. A szabályozás ismerete nélkül nem lehet a hővisszanyerő besorolását értelmezni.

  • kézi kapcsoló
  • időprogram
  • központi igényfüggő szabályozás (pl. 1 db CO2 érzékelő)
  • teljes igényfüggő szabályozás (pl. több CO2 érzékelő)

Ezek figyelembevételével egy kiváló hővisszanyerő besorolása leromolhat egy egyszerű időprogram használatával, illetve fordítva, egy teljes igényfüggő szabályozás feljavíthatja egy közepes hatásfokú hővisszanyerő besorolását. Éppen ezért mindig fenntartásokkal kezeljük a legjobb energiacimkével hirdető forgalmazókat, mindig ellenőrizzük le, hogy a legjobb besorolás valóban az általunk használni kívánt szabályozási módszerhez illik-e.

Hatásfok

A visszanyert hőmennyiség nagyban függ a gép hatásfokától. Az EN13141-7 végre itt is rendet tett: a hatásfok a maximum légszállítás 70% -nál, 50 Pa nyomáskülönbségnél mért hatásfok. A 90% feletti értékek nagyon ritkák!