TOP termékek

Vásárlás előtti tudnivalók

Entalpiás hővisszanyerős szellőztetők

A Zehnder cégcsoport a kanadai dPoint vállalattal együttműködve 2012-ben fejlesztette ki polimer membrános entalpia hőcserélőjét. Az első ilyen hőcserélővel ellátott szellőztető 2013-ban került piacra. A Zehnder cégcsoport részeként a hőcserélőket ma a CORE Energy Recovery Solutions gyártja.

Mire jó az entalpia hőcserélő?

A téli száraz levegő nedvesítésére és a nyári nedves levegő szárítására. Ez jelentős komfort növekedést eredményez. A normál (nem entalpiás) hővisszanyerő gépek a téli időszakban kiszárítják a lakás levegőjét, ezért a belső levegő párásításáról más eszközzel kell gondoskodni.

Eredmények, kutatások

2013 óta az entalpia hőcserélős szellőztetők bizonyították alkalmasságukat a magyarországi éghajlaton is. 2018-tól az entalpia hőcserélők megjelentek más gyártók kínálatában is, ezek a gyártók azóta már nem állítanak valótlanságokat a technológiáról. A normál és entalpiás hőcserélők közötti különbségeket a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéke is vizsgálta 2019 elején. A vizsgálatból született publikáció megjelent a Magyar Épületgépészet 2019/5 és 2019/6 -os számában, illetve ezek elérhetők a Zehnder honlapjáról is.

Mire nem jó az entalpia hőcserélő?

A páravisszanyerés akkor működik, ha abszolút páratartalom különbség áll fenn. Minél nagyobb az abszolút páratartalom különbség, és kisebb a légmennyiség, annál intenzívebb a páravándorlás. Nagy épületek esetén, ahol nagy alapterülethez kevés számű lakó tartozik, a keletkezett (visszanyerhető) pára mennyisége nem elég ahhoz, hogy komfortos páratartalmat tudjon a szellőztető megtartani. Ilyenkor extra párásítás is szükséges. Az entalpia hőcserélő ilyenkor is hasznos, hiszen az extra párásítóból származó nedvesség ugyanúgy visszanyerhető.

Működés

Tekintse meg a kisfilmet a polimer membrán működéséről: