TOP termékek

Vásárlás előtti tudnivalók

Koronavírus járvány és a szellőztető rendszer

A lakás szellőztető rendszere és a vírusok 

A lakásszellőztető berendezések nagymértékben elterjedtek az elmúlt években. A gép szellőzéssel elérhető folyamatos friss, szűrt levegő nagyban hozzájárul az egészségünk fenntartásához E cikkben a Zehnder központi szellőztető rendszerek higiéniájáról szeretnénk röviden beszámolni. A Zehnder ebből a szemponból is rendszer megoldásokat nyújt - számos tekintetben- a piacon egyedülálló módon.

 Szűrők

A szűrők ugyan nem képesek a vírusokat direkt kiszűrni, de a vírusok összetapadnak a finompor részecskékkel, amiket pedig a szellőztető rendszer ePM1 szűrője kiválóan megszűr. A szűrők a szállópor szennyezést és a polleneket nagyon hatékonyan csökkentik. A koronavírusok átlagos mérete 25 nm (nanométer), a komfort szellőzésben használatos szűrők 1000 nm felett szűrnek hatékonyan.  Ez még mindig az emberi hajszál vastagságának 1/80 -ad része, tehát ezek nagyon hatásos szűrők (ePM1 szűrőosztály). A koronavírus terjedésével kapcsolatos új kutatások szerint azokon a területeken, ahol a légszennyezettség magas (szállópor szennyezés), a koronavírus komolyabb tüneteket okoz, vélhetően azért, mert az ilyen helyeken élő emberek tüdeje eleve gyulladásos állapotban van. A Zehnder gépekbe és rendszerekbe több módon lehet szűrőket elhelyezni. Aktívszén szűrővel lehet védekezni a kívülről érkező szagok ellen is, mint pl. a füstszag, ételszag.

 Légcsatornák higiéniája

A német szabályok szerint a teljes szellőztető rendszernek takaríthatónak kell lennie. A Zehnder teljes mértékben megfelel e követelménynek, egyedülálló módon a hangcsillapító is szétszedhető-takarítható. A műanyag légcsatornák rendelkeznek a német SKZ Intézet tanúsítványával, és a Hygiene Institut tanúsítványával. A légcsatornákat a Zehnder saját tisztító technológiájával lehet kitakarítani, ez szervizes feladat. Olyan -főleg régebbi -rendszereknél, amelyek ún. spirálkorcolt csövekkel készültek, sokkal több potenciális porgyűjtő pont lehet. Ilyen a csövek-idomok összekapcsolódása, és minden elem ahol a levegő áramlása lelassul. Az ilyen típusú rendszerek sokszor tartalmaznak -tervezési vagy kivitelezési hibából adódó –porgyűjtő szakaszokat, és nem takarítható rendszerelemeket. További probléma lehet a légcsatorna rendszerek légtömörsége. Ez nem csak higiéniai, hanem energetikai problémát is okoz. A Zehnder rendszere a legjobb, „D” légtömörségi osztályú (és nem csak a cső).

 Hővisszanyerő gépek

A REHVA (az európai fűtési, szellőzési, légkondiconálási egyesületek szövetsége) márciusban adott ki egy állásfoglalást, mely ajánlásokat tartalmaz a munkahelyek szellőztető rendszereinek üzemeltetésére a járvány időszakában. Az ajánlás több tanulsággal szolgál a lakossági rendszerek számára is. Eszerint a forgódobos gépek ebben az időszakban inkább ne üzemeljenek. Egyes típusok entalpia hőcserélővel ellátottak (ezek képesek a téli száraz levegő nedvesítésére), ilyen az előbb említett forgódobos megoldás is. A Zehnder entalpia hőcserélője azonban más elven működik, ahol a levegő nem keveredik vissza. A polimer membrán (a Zehnder 2012-es fejlesztése) ráadásul a vírusokat teljesen blokkolja is. A REHVA szerint elkerülendő még minden olyan műszaki megoldás, amely az elszívott levegő visszakeveredésével jár, a nagy rendszerek esetén több ilyen megoldás is általános. A Zehnder gépei kivétel nélkül lemezes hőcserélővel ellátottak (a polimer membrános entalpia hőcserélő is), ahol a levegő visszakeveredése kizárt.

 Egyhelyiséges, kerámiabetétes hővisszanyerő gépek

Magyarországon keresettek – látszólagos olcsóságuk miatt- a kerámiabetétes, egyhelyiséges szellőztető készülékek. Ezeknél a kerámiabetéten kifelé távozó rossz levegő a kerámiabetét ugyanazon légcsatornáit használja, mint a befelé jövő friss levegő. A két légáram tehát nem választódik el egymástól. E tekintetben is, a Zehnder Comfospot és ComfoAir 70 polimer membrános lemezes hőcserélői a piacon található standard megoldáson messze túlmutató műszaki tartalmat kínálnak, ráadásul nem egy, hanem két ventilátorral.

 Válassza a Zehnder tapasztalatát, és kérjen ajánlatot szellőztető rendszerére, akár 5 év rendszer garanciával!