TOP termékek

Vásárlás előtti tudnivalók

Entalpia hőcserélős gépek

A Zehnder polimer membrános entalpiás hőcserélője a párát is visszanyeri, így a lakás levegője nem szárad ki télen. Nyári időszakban alkalmas a párás levegő szárítására, ha a külső levegőhöz képest a belső levegő abszolút páratartalma alacsonyabb.

Az entalpia hőcserélővel a levegő páratartalma is hasznosítható. Normál hőcserélős géppel a páratartalom nem hasznosul. Cikkünkben a lemezes kialakítású entalpiás hőcserélőket mutatjuk be. A cikk végén igyekszünk választ adni arra a kérdésre, hogy tényleg kell-e az entalpiás hővisszanyerős szellőztető vagy sem.

A pára visszanyerése téli időszakban

Téli időszakban a levegő nagyon kevés párarészecskét tartalmaz, még akkor is, ha a relatív páratartalma magas. .A hideg levegő mindig száraz. (Feltétlen tisztában kell lenni az abszolút és relatív páratartalom közötti különbséggel) Az entalpia hőcserélő ezt a hideg száraz levegőt képes nem csupán felmelegíteni, hanem párásítani is. A párásításra a gép az elszívott levegő páratartalmát használja fel. (Éppen úgy, ahogy a felmelegítésre az elszívott levegő hőtartalmát használja fel). Tehát az entalpia hőcserélős hővisszanyerő nem képes úgy párásítani, hogy nedvességet juttat a frisslevegőhöz: ilyen módon nem párásító eszköz. A páratartalmat akkor tudja növelni, ha az épületben van nedvesség (főzés, fürdés, ruhaszárítás, stb...). Lakóépület esetén ez nyugodtan feltételezhető.

Páracsökkentés nyári időszakban

Nyári időszakban gyakran kellemetlenül fülledt az időjárás. Mivel az emberi hőháztartást nyáron az izzadás tartja fenn, a komfortérzet nagyban attól függ, hogy a szervezet képes-e izzadással hőt leadni. Ha a magas páratartalom ezt akadályozza, akkor az ember komfortérzete jelentősen romlik. Erről kevés szó esik, mert ma a felülethűtési megoldások a divatosak, azonban ezek a páratartalommal semmit sem kezdenek, sőt, magas páratartalom esetén nem működőképesek.

Az entalpia hőcserélő a páratartalom csökkentésére is alkalmas, ha a szobák abszolút páratartalma alacsonyabb. A páratartalom csökkentésével az entalpia hőcserélő hozzájárul a gépi hűtés energiaigényének a csökkentéséhez, mert a hűtőeszköz érezhető hűtőteljesítménye közelebb emelkedik a teljes hűtőteljesítményéhez.

Entalpia hőcserélő anyaga

Papír

A korábbi években papír, illetve papír-sókristály anyagú lemezes hőcserélők jelentettek megoldást a páratartalom visszanyerésre. Ezek nagy hátránya, hogy nem takaríthatók rendesen, és páravisszanyerő képességük nem állandó (az idő múlásával romlik). Elméletben pár év után cserélni kellene őket. Egyszerűen úgy működnek mint az itatóspapír: átnedvesednek, és a frisslevegő légáram felvesz valamennyi nedvességet a hőcserélő felületéről. Ilyen anyagú entalpia hőcserélővel van felszerelve az összes olcsóbb árfekvésű géptípus!

Polimer membránfólia 2012-től

2012-től a Paul kifejlesztette a műanyag entalpia hőcserélőt, amely már vízzel mosható, élettartama korlátlan. Anyaga egy membrán fólia, amely képes a párarészecskék átengedésére. Lényeges különbség higiéniai szempontból is, hogy a nedvesség folyadék formában nem jut át a hőcserélő falán, kizárólag légnemű halmazállapotban jutnak át a párarészecskék.

Entalpia hőcserélő a Zehnder ComfoAir gépekben

2015-ben a Zehnder-Paul továbbfejlesztette a hőcserélőjét. Ez az új típus található a ComfoAir Q sorozat hővisszanyerőiben. A felület még nagyobb lett, ezáltal a hatásfok tovább javult. Az új típusokon kék kör jelöli az entalpiás változatot.

További előnyök

Nem szükséges kondenzvíz elvezetés. A Zehnder entalpia hőcserélős gépeihez nem kell csatornát vezetni.

Alacsonyabb fagyhatár

A Zehnder entalpia hőcserélős gépek fagyhatára jelentősen alacsonyabb, ezért fagyos időszakban magasabb hatásfokkal működnek, mert a gép fagyvédelmi automatikája később (alacsonyabb hőmérsékleten) indul el.

Élettartam

A Zehnder entalpia hőcserélős gépek vízzel takaríthatók, tisztaságuk hosszú ideig fenntartható. Ugyanez nem mondható el a papír hőcserélős gépekre, amik hőcserélőjét nem lehet vízzel takarítani, ezért pár évente cserére szorulnak.

Tényleg meg kell venni?

Nem, semmiképp sem mondanánk, hogy az entalpia hőcserélő feltétlen szükséges. Autós példával, egy klíma nélküli autóval is lehet közlekedni, viszont az év egy részében ez kényelmetlenségekkel jár. Hasonlóan,  a normál hőcserélős hővisszanyerők is remek megoldást jelentenek, de a nagyon hideg téli időszakban számolni kell a lakás levegőjének kiszáradásával. Az Energetika 2020 Kft vásárlóinak többsége az entalpia hőcserélős típusokat választja. Több mint száz, entalpia hőcserélős rendszerünk bizonyítja már, hogy az egész éves komfortos működéshez az entalpia hőcserélős hővisszanyerő kiváló választás.


Különösen a klímával felszerelt lakásokban, házakban javasoljuk az entalpia hőcserélős hővisszanyerőket. Ennek oka, hogy nyári időszakban a fordított irányú páravisszanyerés miatt további energia megtakarítás jelentkezik a klímák működésekor.

Árak

Jelenleg a két legnépszerűbb entalpia hőcserélős gépünk a ComfoAir Standard 375 ERV és a ComfoAir Q350 ERV típusok. Előbbi 98.000 Ft környékén, utóbbi 1.400.000 Ft környékén vásárolható meg nálunk (2021), teljes szellőztető rendszer vásárlása esetén öt év rendszergaranciával. Kisebb házakba a Paul Focus 200F típust ajánljuk, ára 900.000 Ft körül mozog (2021). E típus nagy előnye extra kicsi helyigénye. Az összes típus nagy hatásfokú, alacsony zajszintű, passzívház minősítésű gép.